Gövde (Frame) Nedir? - Frame Seçimi

Kilitli
Kullanıcı avatarı
BarisB
Mesajlar: 3409
Kayıt: 29 Mar 2018, 03:12
Ad Soyad: Barış B.
Konum: İstanbul

Gövde (Frame) Nedir? - Frame Seçimi

Mesaj gönderen BarisB » 31 Ara 2018, 03:10

Gövde (Frame) bir quadcopter yaparken karar vermemiz gereken ilk bileşendir.

Frame'imizi seçmeden önce quad'ımızı hangi amaçla kullanacağımıza karar vermeliyiz örneğin;

1. Ev içerisinde, kapalı dar alanlarda keyif için uçacağım.
2. Küçük bahçem de dahil olmak üzere kısıtlı alanlarda uçacağım.
3. Drone yarışı, sürat veya freestyle uçacağım
4. Yavaş ancak uzun süre ve uzun mesafe uçacağım.


1. seçenek için genellikle 2" veya 2.5" pervane boyutları ile kullanılabilen, 65-110mm arasında kol mesafesi bulunan frame'ler kullanılır. Bu boyutlarda bir frame ile "Tinywhoop" adı verilen ve pervaneleri korumalar ile desteklenen küçük modeller yapabilirsiniz. Ayrıca Micro quad olarak geçerler. Bu boyutlardaki quadcopterler 1:30 dakika ile 3:30 dakika arasında havada kalabilirler. Ve yine genellikle 1 veya 2 hücreli piller ile kullanılırlar. Pil yatırımları çok hesaplıdır. Tek hücreli pil ile uçan modellerde 5 adet pil 100 TL civarına tedarik edilebilir. Bu modellerin pervane boyutları sebebiyle yetenekleri kısmen sınırlıdır. Ancak bir quadcopter'in süratini ve FPV'yi ilk kez tecrübe edecek yeni pilotlar için hem eğlenceli, hem de oldukça idealdirler. Bu modeller genellikle üzerinde uçuş kontrolcüsü (FC) + ESC + Kumanda alıcısını bir arada bulunduran all in one kartlar ile yapılır. Bu anlamda birbiri ile uyumlu sistem bileşenlerini seçme sorunu da büyük oranda ortadan kalkar. Ancak her biri ayrı-ayrı bileşenlerden oluşan daha profesyonel modeller de yapılabilir. Örnek uçuş videoları için sayfanın en altına bakabilirsiniz.

2. seçenekte daha çok 2.5" ve 3" pervane boyutları sunan 110-140mm arası frame'ler tercih edilir. 2.5" pervane boyutlarındaki drone'lar avuçiçi büyüklüğündedir ve oldukça performanslıdır. Micro quad olarak geçerler. Evinizin bahçesinde, son derece hızlıuçuşlar gerçekleştirebilir ve bir yarış/freestyle quad'ının tadını kısmen de olsa alabilirsiniz. Yapıları büyük quadlar ile tamamen aynıdır. Özellikle 3" boyutundaki racer'lar, hobideki son teknolojik gelişmeler ile artık 5" yarış quadlarını aratmayacak seviyelere ulaşmıştır. Hatta profesyonel amaçla yarışmayan pek çok 5" pilotu sayısız avantajlarından dolayı 3"e geçiş yapmaktadır. Yeni teknoloji motorlar ve esc'ler ile bir 3" quad, hemen-hemen bir 5" uçuş deneyimini ve uçuş karakteristiklerini sunabilmektedir. 3" quadlar; sessizdir, momşuları rahatsız etmez. Pil yatırımları oldukça makuldür. Küçük oldukları için en ufak boşlukta keyifle uçurulabilirler, uçuş için toparlanıp sahaya gitmek gerekmez. Ayrıca boyutlarından ötürü mot cebine bile sığarlar. Tüm bu avantajları ile 3" bir quad, hobiye başlamak için fazla bile olabilir. bu boyutlardaki quadlar ortalama 2:30 dk. ile 6:00 dakika arasında uçuş süresi sunarlar. Genellikle adet fiyatı 50-100 TL arasında satılan performanslı 2 ve 3s lipo piller ile kullanılırlar. Örnek uçuş videoları için sayfanın en altına bakabilirsiniz.

3. Gerçek bir yarış veya freestyle uçuş deneyimi için 160mm-230mm frame boyutu ile 4" veya 5" quadlar tercih edilir. Mini quad olarak geçerler. 5" quadların bir standart halini alması ile 4" biraz arafta kalmıştır denilebilir. Dünya genelindeki resmi yarış ve freestyle müsabakalarının standart boyutu 5"dir. 5" quad'larda sayısız gövde, motor ve diğer bileşen seçenekleri oluşmuştur. Eğer niyetiniz saniyenin 1/3'ünde saatte 140km üzerine ulaşmak, ya da serbest stilde dev ağaçların üzerinden taklalar atmak veya terkedilmiş bir gökdelenin tepesinden dalışa geçmek ise 5" tercih etmelisiniz. 5" yarış/freestyle quadları aşırı hızlıdır. Muhtemelen hayatta kullandığınız en hızlı şey olacaktır. Ve muhtemelen ilk kullanımınızda çok sağlam bir kaza yapacağınız ilk şey de o olacaktır. Bu anlamda yeri gelmişken uçuş eğitimi olmadan similasyon kullanmadan kumandayı elinize almanızı önermiyoruz :D Bu boyuttaki quadlar bir action cam taşıyabilir ve HD görüntü de alabilirler. 5" quadcopterler sakin kullanımda yaklaşık 6-7 dakika uçuş süresi sunarlar. Agresif kullanımda ise 2-5 dakika arası havada kalabilirler. Genellikle adet fiyatı 150-250 TL arasında değişen 4s-6s lipo piller ile kullanılırlar. Örnek uçuş videoları için sayfanın en altına bakabilirsiniz.

4. Bazılarımız ise uzun uçuşlardan keyif alır. Havada, yüksek irtifada 15-20 dakika süzülerek HD kayıt almak hedefimizdir. Eğer amacımız böyle bir aerial quadcopter yapmak ise o halde 300mm üzeri ve minimum 8" pervaneli dronelar yapmalıyız. Bu 4. seçenek ilk 3 seçenekten oldukça farklıdır. Çünkü tercih edeceğiniz uçuş otomasyonlarına göre ilk 3 seçenekte kullanılmayan, maliyeti yüksek farklı uçuş kontrolcüleri seçmeniz gerekebilir. Ayrıca quad'ınızı GPS, atmosferik basınç ölçer, barometre ve pusula ile desteklemeniz gerekebilir. Ve yine diğer 3 seçenekte kullanılan Betaflight,Cleanflight, Butterflight gibi standart yazılımların dışına çıkmanız gerekebilir. Bu boyutlardaki quadların pil maliyetleri olcukça yüksektir. Ayrıca uzun mesafeler katedebilmek için kumanda ve alıcı yatırımları da yapılmalıdır. Böyle bir deneysel quadcopterin maliyeti tüm ekipmanlarıyla (gözlük, kumanda, uzun modülü vs.) birlikte günümüzde 2.500 TL'den başlar. Cihaz ve ekipmanlar profesyonelleştikçe maliyet katlayarak artar. Bu drone'lar (özellikle taşıdıkları ağırlığa göre) 10 dakika ile 25 dakika arasında havada kalabilirler. Bu arada yeri gelmişken atlamayalım; 5" ile 8" arasında kalan boyutlar gezi drone'u olarak adlandırılırlar ve bir yarış dronundan daha hantal ve bir aerial drone'dan daha kısa sürede havada kalırlar. Ya da şöyle mi demeliyiz; Bir aerial drone'dan daha atik ve bir yarış dronundan daha uzun süre havada kalırlar :D Kısacası şu sıralar arafta kalmış modellerdir. Yine de bazı kesimlerce karışık stillerde kullanılmaktadırlar. Örnek uçuş videoları için sayfanın en altına bakabilirsiniz.

Bu bilgiler ışığında seçiminizi yaptıktan sonra "Motor Nedir? - Motor seçimi" başlıklı konuya ilerleyebilirsiniz.

--- Frame önerilerimizi çok yakında yayınlayacağımız "PARÇA ÖNERİLERİ" listemizden bulabileceksiniz ---


Tinywhoop (65mm) uçuş videosu (1. seçenek - droneyap.com çekimi):


Micro quad (88mm) uçuş videosu (1. seçenek - droneyap.com çekimi)


Micro quad (120mm) uçuş videosu (2.seçenek - droneyap.com çekimi)


Micro quad (140mm) uçuş videosu (2.seçenek - droneyap.com çekimi)


Mini quad (210mm) uçuş videosu - Freestyle (3. seçenek - droneyap.com çekimi)


Mini quad (220mm) uçuş videosu - Racer (3. seçenek)


Aerial drone (300mm) uçuş videosu (4. seçenek)
I didn't come to this world. I came out of it, like a wave from an ocean.
https://www.youtube.com/user/darkformify

Kilitli

“Gövde (Frame) Nedir? - Frame Seçimi” sayfasına dön