Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

RC araçlarda kullanılan kumandalar ve kumanda alıcıları ile ilgili paylaşımlarınız.
Cevapla
BurakAlim
Mesajlar: 563
Kayıt: 13 Nis 2018, 22:32

Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen BurakAlim » 14 Şub 2019, 08:14

Drone acro moda alışmaya çalışıyorum bu aralar :) drone ile uçarken sağ, sol, ön, arka komutlarda stick e çok az dokunduğum halde drone birden yüksek bir açıda oraya doğru yatıyor ve birden kontrolü kaybedip kaza yapıyorum :) bunun hassasiyetini nasıl ayarlayabilirim ?

Kullanıcı avatarı
idris
Mesajlar: 42
Kayıt: 29 Mar 2018, 11:38
Ad Soyad: İdris aygün
Konum: ANKARA
İletişim:

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen idris » 14 Şub 2019, 09:43

Önce angle mod kullanarak tecrübeni arttır.

Kullanıcı avatarı
Sadık
Mesajlar: 883
Kayıt: 26 Ağu 2018, 15:16
Ad Soyad: Sadık
Konum: Yalan Dünya

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen Sadık » 14 Şub 2019, 10:04

Pid ayarları hakkında videolar izleyebilirsin. Mantığını kavramaya başladığında ve birkaç denemeden sonra pid ayarlarıyla, kumandadan verdiğin komutların daha yumuşak olmasını sağlayabilirsin. Ya da hazır pid ayarlarından deneyerek sana uygun olanı seçebilirsin.
Biliyorum. Oruçlu doğar insan, ölümün iftar sofrasına...

GoldWing
Mesajlar: 661
Kayıt: 02 Eki 2018, 22:18
Ad Soyad: Deli Kurt

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen GoldWing » 14 Şub 2019, 10:17

acro trainer aç, baya faydalı

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 14 Şub 2019, 11:04

rc rate ayarlarını varsayılana getirip roll ve yaw eksenlerinde biraz expo verirsen çözersin. expo 0.22 yap yeterli gelecektir sticklerin uç noktaları yüksek derecelerde drone açı verirken başlangıç noktalarından yarıya kadar olan noktaları daha soft daha yavaş tepki verecektir.

__isimsiz__

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen __isimsiz__ » 14 Şub 2019, 11:17

Hangi kumandayı kullanıyorsun?
Bir çok kumandanın Dual Rates ve Expo ayarı vardır...
Dual Rates ve Expo ile, Quadcopter ayarlarınla hiç oynamadan Kumandadan giden sinyali modifiye edebilirsin.

Dual Rates ve Expo özelliği ile kumandan için iki farklı uçuş modu ayarlarsın... Kumanda üzerinde ayarladığın bir switch ile bu iki mod arasında geçiş yaparsın.

Rate ve Expo ismini verdiğimiz değerlerin oluşturduğu uçuş modundan kastımız ise şudur;

Rate : Kumandadan farklı kanallardan çıkan sinyalin şiddetini %0 dan %100 e kadar değiştirebilirsin... Örneğin Throttle kanalı (sinyali) için rate değerini %80 yaptığında gaz çubuğunu son seviyeye kadar çıkardığında quadcopter'in sanki %80 gaz vermişsin gibi çalışır, throttle çubuğun tam orta noktadayken %50 gaz yerine %40 veriyo olur vs vs... böylece daha sakin bir uçuş sağlamış olursun... istediğin zaman switch ile öteki moda geçip tekrar %100'e dönersin...

Expo : "Exponential" kelimesinden gelip, kumanda sticklerindeki hareketlerinin sonucu olarak giden sinyalin ivmeli şekilde artmasını sağlar.... yani mesela ROLL kanalı sinyaline uyguladığında, çubuk orta kısımlarda biraz duyarsız, uç noktalarda duyarlı olmaya başlar... örnek vermek gerekirse sallıyorum toplam çubuk hareketi 30mm olsun, ilk 10mm ilerlettiğinde sinyal %0'dan %20 ye çıkıyorsa, ikinci 10mm ilerletmede %20'den %50'ye, en son 10mm lik kısımda da %60 dan %100'e çıkar... ( Yani ilk aralıkta %20 lik artış, ikinci aralıkta %30, üçüncü aralıkta %40 artış sağlanır ) Böylece çubuğun orta noktaya yakın büyük hareketlerinde bile kumanda düşük değer sinyal göndererek quadcopterin daha sakin uçması sağlanıp, ani/atak hareketler önlenmiş olur.

Bunlar daha stabil ve yavaş uçuşlar sağlamak amacıyla acemilikte veya amaca yönelik yavaş uçmak gerektiği durumlarda kullanılabilir... Veya size de olmuştur, çevrenizde siz uçururken ben de deneyeyim diye tutturanlar olacaktır. Dual Rates ayarladığınız kumandanızda, sakin uçuş moduna geçersiniz, böylece acemi kişi quadcopterinizi parçalamadan sakin sakin deneme yapabilir...

Detaylı bilgi için kumandanın adını yazıp sonuna Dual Rates and Expo diye ekleyip youtube'da arama yapabilirsin...
Çok kişinin kullandığı FlySky kumanda (FlySky FS-i6 ve FS-i6X'de çalışıyor. FlySky FS-i6s'de tam olarak çalışmıyor. Rate ve Expo ayarlayabiliyorsun ama bir stick ile iki farklı değer arasından geçiş yapamıyorsun... Dual değil yani :) Single Rate and Expo :) Ya da ben zamanında yapamamışımdır, bilemiyorum ) ile ilgili Dual Rates & Expo özelliği için örnek bir video aşağıya koydum. Diğer video ise Dual Rate ve Expo'nun ne olduğunu anlatan bir video...




Kullanıcı avatarı
BarisB
Mesajlar: 3409
Kayıt: 29 Mar 2018, 03:12
Ad Soyad: Barış B.
Konum: İstanbul

Re: Hangi ayarları kurcalamak lazım ?

Mesaj gönderen BarisB » 14 Şub 2019, 16:34

Merhaba Burak hocam,

BF PID'den "Super Rate" lerini biraz düşürerek bir deneme yapabilirsin. Mesela super rate .70 ise, 0.50'ye çekerek bir uçuş deneyebilirsin.

Ardından, "Throttle MID" ayarını "0.30-0.50" etraflarında oynayarak, "Throttle EXPO" ayarını da "0.25" civarlarında bir deneme uçuşu daha yapabilirsin.

Bir de, BF 3.5 veya üzerinde isen, PID "Feed forward" ayarını biraz düşürerek, örneğin 60 ise 30 gibi, ya da 100 ise 60 gibi, bir deneme yapabilirsin.

Ama bu ayarlar ile oynasan bile, kumanda kollarını kenar ve köşelere yaklaştırdıkça tepkiler yine kuvvetli olacaktır. Özellikle Throttle MID, Throttle EXPO ve Feed Forward, kumandanın ortaya yakın bölümlerinde yumuşak geçişler sağlar.

Belki bu denemeleri farklı bir profil üzerinde yapmak daha mantıklı olabilir. Zira ince ayar olduğu için ayarı tamamen kaçırma riskiniz olabilir.

PS: PID herkesin farklı şekillerde çözüm aradığı bir alan alduğu için bunlar benim çözümlerim. Diğer arkadaşların çözüm yollarına saygım sonsuz :D
I didn't come to this world. I came out of it, like a wave from an ocean.
https://www.youtube.com/user/darkformify

Cevapla

“Kumandalar ve Alıcılar” sayfasına dön