Motor ömürleri

Dronlarda kullanılan motorlarla ilgili paylaşımlarınız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
emrahozkan
Mesajlar: 28
Kayıt: 31 Mar 2018, 14:40
Ad Soyad: Emrah Özkan
Konum: Niğde/Mersin

Motor ömürleri

Mesaj gönderen emrahozkan » 24 Tem 2018, 13:42

Motor kullanım ömürleri hakkında;

Şu anda Racerstar'ın BR2406S 2300 KV lik motorları kullanıyorum, yaşlaşık olarak 40-42 saatlik uçuş gerçekleştirdim. Herhangi bir problemle karşılaşmadım. Sizlerin kullanmış olduğunuz motorlar nelerdir, ne kadar zamandır kullanıyorsunuz, karşılaşmış olduğunuz problemler var mı?

Kullanıcı avatarı
KsKRaist
Mesajlar: 205
Kayıt: 08 Nis 2018, 06:15
Ad Soyad: Can Demir

Re: Motor ömürleri

Mesaj gönderen KsKRaist » 24 Tem 2018, 14:46

Motor'lar klasik mantık aslında. Mesala temiz kullandığınız durumda ( darbe görmemesi ) gibi sadece belirli bir süre sonra rulmanlarını değiştirerek kullanabilirsiniz. Fakat her ne kadar motor temiz kalsa da rulmanlarınıda belirli aralıklarla değiştirseniz bile içindeki bobin ve mıknatısın zamanla performanstan düşeceği nettir. Belki uzun zamanlarda bunlar olacaktır ama ömrü sınırsız değildir. Ama uzun süre kullanabilirsiniz. İnternette şu kadar saat çalışır gibisinden bir yazı görmedim. Eğer siz gördü iseniz burada paylaşabilirseniz detayını açıklayabilirim ve yahut analiz edebilirim.
Lise : Elektrik - Ön Lisans : Mekatronik - Lisans : Elektrik - Elektronik Müh. Öğrenmenin yaşı yoktur...

Kullanıcı avatarı
BarisB
Mesajlar: 3409
Kayıt: 29 Mar 2018, 03:12
Ad Soyad: Barış B.
Konum: İstanbul

Re: Motor ömürleri

Mesaj gönderen BarisB » 24 Tem 2018, 14:49

Hocam teknik olarak eğer fırçasız bir motor elinize ulaştığında çalışıyorsa, üretim aşamasından kaynaklı bir kusuru yoksa (örneğin hatalı bir şaft, rulman veya birbirine sürten mıknatıs ve teller vs.), bakımlarını yaptığınız ve kaza ile fiziksel zarar vermediğiniz sürece, çok yüksek ihtimalle uzun yıllar çalışır.

Tabiki her markanın bir üretim kalitesi var. Seçilen tellerin kalitesi, mıknatısların kalitesi vs. Ama nihayetinde bu ürünler sürtünmesiz çalışıyor. Bu sebeple şu kadar saat çalışır, 200 uçuşluk ömrü vardır gibi bir kısıtlama yok. Ben de sizin gibi ağırlıkla Racerstar motorlar kullanıyorum ve sağlam gelenlerde ömürle ilgili sizin gibi herhangibir sorun yaşamadım. Bu ürünlerin raf ömrü olabilir. Tıpkı otomobiller gibi. Çoğu sıfır otomobilin kullanım kitapçığına bakarsanız kullanım ömrü 10 yıldır der. Bu süre de metal yorgunluğu, sarf malzemenin eskime payı gibi etkenler hesap edilerek yazılır. Fırçasızlarda da durum biraz böyle. Eğer motor sağlıklı ise teller, mıknatıslar özelliğini kaybedene dek çalışır. Tabi geç eskimesi için arada bir bakımlarını yapmak kesinlikle ömürlerini uzatır. Aslına bakarsanız fırçasız motorların tercih edilmesindeki ana etken de başlı başına bu, daha uzun ömürlü olmaları. Yoksa fırçalılar çok daha ucuz.

Bir de quad'da bence en son motorlar gider. Yani Muhtemelen ESC'ler başta olmak üzere önce üstlerinde gyro, barometre vs. gibi mikro sensor ve devreler olan elektronik parçalar kendini bırakır.
I didn't come to this world. I came out of it, like a wave from an ocean.
https://www.youtube.com/user/darkformify

Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Re: Motor ömürleri

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 24 Tem 2018, 23:18

Benim kendi tecrubelerimle öğrendiğim şu: Motorların ömürlerini etkileyen en önemli parça rulman. Zaten fırçasız motor içindeki sürtünmenin olduğu (hava sürtünmesini tabii ki saymıyorum) tek parça rulman. Mıknatıs ve motorda kullanılan metal aksam ise ömürden ziyade performansı ve verimliliği etkiliyor.

Bu fırçasız motorların sürtünmeleri çok az olduğu için fırçalı olanlara göre deformasyon çok çok daha az oluyor. Bu yüzden ömürleri çok uzun. Öyle uzun ki, bir motor kaza yapılmadığı sürece drone üzerinde açık ara en geç bozulacak parçadır.
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

Cevapla

“Motorlar” sayfasına dön