Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Dronlarda kullanılan kontrol kartları (flight controller) ile ilgili paylaşımlarınız.
Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 24 Eyl 2018, 23:13

Aslında bu işlem gayet basittir ancak kartlar üzerinde çok fazla lehimlenecek alan bulunduğu için yeni başlayanlara biraz karışık gelebiliyor. Bu konuyu referans olarak kullanılsın diye açıyorum ve katkılarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

Genel Tanımlar:
UART: TX ve RX olarak 2 hattan oluşan bir bağlantı türüdür. TX transmit (vermek), RX ise receive (almak) anlamına gelir. UART bağlantıları çapraz olarak yapılır. Yani uart'a bağlayacağınız cihazın TX'i uartın RX'ine, cihazın RX'i de uartın TX'ine gelecek şekilde bağlanır. F3 denetleyicili kartlar 3 adet uart'a sahipken F4 kartlar 6 adet uart barındırırlar. Ancak kontrol kartı üzerinde yer olmaması sebebiyle veya entegre cihazların bağlanmış olması nedeniyle F4 kartlar genelde bu uartların tamamını kullanıcıya sunmaz.

SPI: Elektronik dünyasında sıklıkla kullanılan bir bağlantı türüdür. Bizim kontrol kartlarımızda da bu bağlantılar bulunur ancak genelde bizlerin kullanımına sunulmaz. Bu tür bağlantılar çoğunlukla kontrol kartları üzerindeki entegre bileşenler (barometre, OSD vb.) için kullanılır.

I2C: DATA ve CLOCK olarak iki hattan oluşur. F4 mikrodenetleyicilerde bunlardan 3 tane bulunur. Genelde bunların bir tanesi kullanıcıya sunulur. F7 denetleyicili kartlarda ise daha fazlasına rastlayabiliyoruz. Bu bağlantıyı çoğunlukla GPS'ler için kullanıyoruz. I2C bağlantısının çapraz yapılmaması gerekir.

ESC Bağlantıları:
Kontrol kartları üzerinde yazan PWM1, PWM2 ... PWM6 bağlantıları esclerin sinyal kablolarının bağlanması içindir. Bazı kartlarda PWM yerine S yazabilir. S1, S2, S3, S4... ESC'ler kontrol kartlarına bağlanırken sadece sinyal kablosunu bağlamak yeterlidir. ESC'lerdeki sinyal bağlantıları genelde 2 kablodan oluşur. Bazılarında ise 3 kablo bulunur. Bu kablolardan sadece beyazı/sarıyı bağlamak yeterlidir.

Alıcı Bağlantıları:
Alıcılar kontrol kartlarına UART'lar üzerinden bağlanır. Bağlanılan uartın sadece RX'i kullanılır. Normal şartlar altında hangi uart'ı kullandığımızın bir önemi olmaması lazım. Ama kart üreticileri bu uartların bazılarını alıcılarla uyumlu olmayacak şekilde üretebiliyor. Örneğin spracingf3 üzerindeki sbus için ayarlanmış uart portuna ppm protokolünü kullanan bir alıcı bağlayamazsınız. Çünkü bu uart ters çevrilmiştir (inverted).

Bir diğer alıcı bağlantısı ile ilgili sıkıntı da uart üzerinden bağlantı yaparken bağlantı öncesinde, bağlanılan alıcının protokolüne uygun olarak kartın başka bir yerinde lehimleme yapma gerekliliği. Örneğin omnibus f4pro'da sbus ve ppm için aynı uart ayarlanmış. Ancak alıcı bağlantısını yapmadan önce üzerinde sbus/ppm yazan lehim alanlarında ufak bir lehimleme yapmanız gerekiyor: download/file.php?mode=view&id=761

Alıcı bağlantıları ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta da alıcıya aktarılacak güçtür. Alıcılar genelde 5v ile çalışmaya uygun oldukları için birçoğu doğrudan kontrol kartları üzerindeki 5v çıkışlarından beslenebilirler. Alıcılar aynı zaman düşük akım çektikleri için kontrol kartlarının alıcıları besleyememe gibi bir durumu pek karşılaşılan bir şey değildir.

Özetle, alıcılardaki siyah kabloyu kontrol kartı üstünde GND yazan bir noktaya, kırmızı kabloyu 5V yazan bir noktaya bağladıktan sonra sarı/beyaz (data hattı) kabloyu yukarıda anlattıklarıma uygun şekilde bir UART'a bağlamanız yeterli.

FPV Kamera ve Verici Bağlantıları:
Kameraların kontrol kartlarına bağlanması zorunlu değildir. Ancak güncel birçok kontrol kartında OSD modülünün bulunması nedeniyle kamera ve vericilerimizi kontrol kartına bağlayarak uçuşla ilgili çeşitli bilgilerin görüntüye yazılması sağlanabiliyor.

Kamera ve vericinin kontrol kartı üzerine bağlanacağı nokta genelde VIN/VOUT ya da CAM/VTX olarak yazar. Burada kritik önemi olan nokta ise VIN'in voltage input mu yoksa video input mu olduğundan emin olmadan bağlantı yapılmamasının gerekmesidir. Satın aldığınız kontrol kartının dökümanında kameranın bağlantı noktasına özellikle dikkat etmenizi öneririm.

Vericiler ise VOUT ya da VTX yazan noktalara bağlanmalıdır. Eğer bir lehim alanında VTX yazıyorsa, bu noktanın fpv vericisine bağlanacağından emin olabilirsiniz. Ancak eğer VOUT yazıyorsa, yine kamera bağlantısında olduğu gibi, bu noktanın voltage output mu yoksa video output mu olduğundan emin olmadan bağlantı yapmayın.

FPV kamera ve FPV vericisi kontrol kartına bağlanırken her ikisinin de sinyal kablosu kontrol kartına bağlanmalıdır. Bu cihazlar üzerindeki kırmızı ve siyah kablo ise bağlanılan cihazın talep ettiği voltaj miktarına göre ya kontrol kartına ya da başka bir güç sağlayıcıya (PDB, harici BEC vb.) bağlanmalıdır. Kameralar genelde 5v ile çalışabildiği için doğrudan kontrol kartı üstündeki 5V ve GND noktalarına bağlanılarak beslenebilirler. Yine alıcılarda olduğu gibi kameralar da düşük akım çekerler. Bu yüzden kontrol kartları rahatlıkla kameralarınızı besleyebilirler.

Vericilerin ise bazıları 5v ile beslenemedikleri için kontrol kartı yerine PDB'ye lehimlenmeleri gerekir. 5V ile beslenebilen vericileri ise kontrol kartına bağlarken öncelikle kontrol kartının 5v BEC devresinin kaç amper akım verebildiğine bakın. Eğer 2 amper veya daha fazla akım verebilen bir kontrol kartınız yoksa vericiyi PDB'ye bağlamak daha uygun olacaktır. Çünkü vericiler (özellikle 600mw ve üstü olanlar) yüksek akım çekerler. Eğer kontrol kartınız vericiyi besleyebilecek kadar akım veremiyorsa bu durum aracınızın hiç çalışmamasına ya da kırıma neden olabilir.

GPS Bağlantısı:
Kullanacağınız GPS eğer içinde compass (magnetometer-pusula) da bulunduruyorsa, GPS'inizde 2 farklı çıkış vardır. Bu çıkışlardan biri UART'a diğeri ise i2c'ye bağlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. GPS'i bağlayacağınız uart'ın saf uart olması gerekiyor. Alıcılar bölümünde söylediğim gibi bazı uartlar SBUS protokolünün gereksinimi nedeniyle ters çevrilmiş (inverted) olabiliyor. Inverted olan uartlara GPS bağlayamazsınız. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise bağlantının (compass bağlantısının) yapılacağı i2c'nin ortak kullanılmamış olması gerekiyor. Omnibus'ın bazı F4 kartlarında i2c portu uart3 ile paylaşımlı (shared) olarak kullanılabiliyor. Böyle bir durumda i2c bağlantısının düzgün çalışması için paylaşımlı olan uart portunun inav yazılımının Ports sayfasından "serial" özelliğinin kapatılmış olması gerekir. Cleanfligt/betaflight'da ise CLI üzerinden uart3'ün remapping (yeniden adresleme) komutlarıyla deaktif edilmesi gerekir. Shared olan uartı CLI üzerinden pasifleştirmek için şu komutları kullanabilirsiniz:

Kod: Tümünü seç

resource serial_tx 3 none
resource serial_rx 3 none
save
Yukarıdaki örnek komutlarla uart 3 pasifleştirilir.

Buzzer Bağlantısı:
Her kontrol kartı desteklemese de birçok kontrol kartına buzzer bağlanabiliyor. Buzzer bağlantıları genelde B+ ve B- ile gösterilir. Bazı kontrol kartlarında ise buzzer bağlantıları doğrudan BUZZER yazısıyla belirtilebilir. B+ ve B- aynı zamanda battery+ ve battery- anlamına da gelebileceği için bağlantı yapmadan önce kontrol kartının dökümanına bakmanızı öneririm.

CRNT, CUR, CURR ve VBAT
CRNT, CUR, CURR olarak işaretlenmiş lehim noktaları current (akım) bağlantısının yapılacağı noktadır. Bu noktalara doğrudan bataryaların bağlanmaması gerekir. Eğer PDB'nizde akım sensörü varsa ya da harici bir akım sensörü kullanıyorsanız bu cihazlardan gelen data kablosunun kontrol kartı üzerindeki CRNT, CUR ya da CURR yazan noktaya lehimlenmesi gerekir.

VBAT ise bataryanın doğrudan bağlanabileceği noktadır. Bu bağlantı batarya voltajının kontrol kartı tarafından izlenebilmesine imkan tanımakla birlikte aynı zamanda kartın kendisini besleyebilmek için de (eğer kontrol kartınızda BEC devresi varsa) kullanılabilir. Bu bağlantı yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise VBAT noktasına bağlanabilecek max voltaj desteğidir. Çoğu kart 4s'e (16.8 volt) kadar batarya desteği verebiliyor. Ancak son zamanlarda düşük mah-yüksek voltaj kullanımı arttığı için bu bağlantıyı yapmadan önce kontrol kartının desteklediği max voltaj gözardı edilebiliyor.

Genel olarak kontrol kartlarına bağlantıların nasıl yapılabileceğini anlattım. Elimizdeki kontrol kartlarının fotoğraflarını yükleyip bağlantı noktlarını gösterebilirsek daha yararlı bir kaynak oluşturmuş oluruz. İyi uçuşlar.
Dosya ekleri
OmnibusF4Pro.jpg
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

Kullanıcı avatarı
BarisB
Mesajlar: 3409
Kayıt: 29 Mar 2018, 03:12
Ad Soyad: Barış B.
Konum: İstanbul

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen BarisB » 25 Eyl 2018, 01:48

Eline sağlık Gökhan Hoca 👍
I didn't come to this world. I came out of it, like a wave from an ocean.
https://www.youtube.com/user/darkformify

Kullanıcı avatarı
Murat70
Mesajlar: 36
Kayıt: 09 Kas 2018, 08:38
Ad Soyad: Murat güzel
Konum: karaman

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Murat70 » 14 Kas 2018, 20:09

Çok güzel bir paylaşım olmuş. elinize sağlık.

Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 14 Kas 2018, 20:41

Teşekkür ederim. Böyle bir şey yazdığımı tamamen unutmuştum. Görünce şaşırdım ve baştan sona tekrar okudum :)
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 02 Oca 2020, 12:12

Kontrol kartına fpv kamera ve alıcıyı nereye lehimleyeceğim konusunu araştırırken bu başlığa denk geldim. Aynı zamanda örnek olması açısından yardımı bu başlık altından alayım dedim. Aliexpress'den GEPRC SPAN F4 Tower aldım. Esc + F4 kontrol kartı (Vtx içinde) Seçtiğim fpv kamera Eachine Bat 19S 1/1.8" Starlight CCD 800TVL 2.1mm. Alıcım ise FrSky R-XSR Ultra

İlk kez dron montajı yapacağım. Kendimce araştırdım fakat yanlış yapmaktan da çekindiğim için sizlere danışmak istedim. Alttaki resimlerde kamera ve alıcıyı nereye lehimlemem gerekiyor? Kamerada osd yi aktif etmek istiyorum.

https://tr.aliexpress.com/item/32955670 ... 4c4dcAMk9g
https://www.banggood.com/Eachine-Bat-19 ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/FrSky-R-XSR-Ul ... rehouse=CN
Dosya ekleri
HTB1teQvXPzuK1RjSspeq6ziHVXa5.jpg
P00102-112725.jpg
P00102-112743.jpg
P00102-111832.jpg
P00102-111745.jpg
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 02 Oca 2020, 12:22

Kontrol kartının resimli dökümanında kamera için soket görünüyor fakat aldığım kameranın kablosunda sadece bir tarafında soket var diğer tarafı fc ye uyacak tarzda değil.
Dosya ekleri
P00102-121854.jpg
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 03 Oca 2020, 11:57

Elimdeki FC özelliklerine göre R-xsr alıcıda bulunan s-port kablosunu bağlamaya gerek yok sanırım. Kontrol kartında pil izleme özelliği varmış. Kontrol kartı yanında gelen soketli kablolardan bir tanesi kamera içinmiş. Bir ucunu kameraya diğer ucunu ise fpv camera soketine taktım. R-xsr alıcı konusunda nasıl montaj yapılacağı konusunda halen emin değilim. Alıcıdan çıkan üç kablo işi çözecek gibi. Gnd, 5v güç + ve SBUS kablosunu da kontrol kartındaki ilgili sokete takarsam işlem tamam gibi.

Fpv kameradaki ayarları üstte yazdığım şekilde montajını yaparsam kumanda üzerinden değiştirebilir miyim? OSD kablosunu takıp çıkarmak istemiyorum. Resimde altta görülen siyah soketi kesip alıcı yanında gelen kablo soketinde gnd, 5v, sbus soketlerine takacağım. Doğru mudur? Onun altında görülen kablo ise led ve buzzer soketi.
Dosya ekleri
P00103-114750.jpg
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 03 Oca 2020, 17:03

Kimseden cevap gelmemiş :) Yeni sorularla geldim. R-xsr alıcıyı fport ile bağlamak daha avantajlı olacak sanırım. Drone kullanımına alışırken görerek uçurabilirim. O sırada pil voltajını kumanda üzerinde görmem avantajlı olacak. Fport bağlantısını FC üzerinden nasıl aktif edebilirim?
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 04 Oca 2020, 19:14

Yok mu yorum yapabilecek. Alıcı montajı nasıl olmalı?
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 04 Oca 2020, 22:51

Zatoichi yazdı: 03 Oca 2020, 17:03 Kimseden cevap gelmemiş :) Yeni sorularla geldim. R-xsr alıcıyı fport ile bağlamak daha avantajlı olacak sanırım. Drone kullanımına alışırken görerek uçurabilirim. O sırada pil voltajını kumanda üzerinde görmem avantajlı olacak. Fport bağlantısını FC üzerinden nasıl aktif edebilirim?
öncelkikle r xsr firmwareini güncellemelisiniz. betaflight 3.3 ve üzeri olmalı

arkasından r xsr üzerinde bulunan uninverted "p" yazan pine bir kablo lehimleyip kabloyu da fc üzerindeki boş bir uart tx lehimleyin. daha sonra lehimlediğiniz uart için port sekmesinden seriall rx aktif edin


https://cdn.shopify.com/s/files/1/1477/ ... 1575931923



daha sonra cli den şu komutu girin.

Kod: Tümünü seç

set serialrx_halfduplex = ON
set serialrx_inverted = OFF
betaflight configuration sekmesine gelip serial based reciever işaretleyin alttan da frsky fport işaretleyin.

daha sonra aynı sekmede telemety akitf edin kaydedin bu kadar.

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 05 Oca 2020, 00:10

Teşekkür ederim Gökhan hocam. Sayenizde çözeceğim şu montajı.
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 15 Oca 2020, 13:06

gökhan YANKI yazdı: 04 Oca 2020, 22:51
Zatoichi yazdı: 03 Oca 2020, 17:03 Kimseden cevap gelmemiş :) Yeni sorularla geldim. R-xsr alıcıyı fport ile bağlamak daha avantajlı olacak sanırım. Drone kullanımına alışırken görerek uçurabilirim. O sırada pil voltajını kumanda üzerinde görmem avantajlı olacak. Fport bağlantısını FC üzerinden nasıl aktif edebilirim?
öncelkikle r xsr firmwareini güncellemelisiniz. betaflight 3.3 ve üzeri olmalı

arkasından r xsr üzerinde bulunan uninverted "p" yazan pine bir kablo lehimleyip kabloyu da fc üzerindeki boş bir uart tx lehimleyin. daha sonra lehimlediğiniz uart için port sekmesinden seriall rx aktif edin


https://cdn.shopify.com/s/files/1/1477/ ... 1575931923



daha sonra cli den şu komutu girin.

Kod: Tümünü seç

set serialrx_halfduplex = ON
set serialrx_inverted = OFF
betaflight configuration sekmesine gelip serial based reciever işaretleyin alttan da frsky fport işaretleyin.

daha sonra aynı sekmede telemety akitf edin kaydedin bu kadar.
Gökhan hocam, F-port için R-xsr kart üzerine yaptığımız lehimli kablo haricinde alttaki resimde hangi kabloya ihtiyaç var. Gnd, +5v haricinde emin olamadığım sbus_in mi yoksa s.port kablosu mu kontrol kartına gidecek?
Dosya ekleri
P00115-130126.jpg
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 15 Oca 2020, 20:30

başka bir kabloya ihtiyaç yok sadece +5v gnd ve p yazan pada lehimlediğin kablo dışında bir lehime ihtiyaç yok.

bu kabloyu sbus giriş uartı dışında boştaki bir uarta(tx padine) lehimlyeceksin. uart3 ya da uart1 uygun görünüyor. daha sonra üstte yazdığım mesajdaki gibi devam edebilirsin.

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 15 Oca 2020, 20:50

gökhan YANKI yazdı: 15 Oca 2020, 20:30 başka bir kabloya ihtiyaç yok sadece +5v gnd ve p yazan pada lehimlediğin kablo dışında bir lehime ihtiyaç yok.

bu kabloyu sbus giriş uartı dışında boştaki bir uarta(tx padine) lehimlyeceksin. uart3 ya da uart1 uygun görünüyor. daha sonra üstte yazdığım mesajdaki gibi devam edebilirsin.
Tx6 ya lehimledim. Başta Tx3 e lehim yaptım. Havyanın derecesi fazla geldi galiba tx3 padi yandı maalesef. Tx6 da duruyor şu an. Bu şekilde alıcıyı bir türlü bind yapamadım. Kumanda ve alıcı güncellemelerini yapmıştım. Alıcı düğmesi basılı iken fc ye güç veriyorum ama olmadı
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 15 Oca 2020, 20:59

geçmiş olsun uart 6 olmaz hocam inverted(ters çevrilmiş) çünkü. uart3 ya da uart1 tx kullanmalısın. bind işleminin bağladığın portla bir ilgisi yok kullandığın protokolleri kontrol etmelisin.access firmware kurmaduysan alıcıya d16 kullan kumandada.

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 15 Oca 2020, 21:00

Alıcının sayfasındaki güncellemelere bakıyorum. Versiyonlar artarak değişiyor bu normal. Fakat zip dosyasının içine girip baktığımda farklı güncellemeler görünüyor. Ben en son güncellemeyi yükleyince hepsini yapmış oluyor muyum?

Mesela bu dosyanın FW-ACCESS-RECEIVERS-V1.1.3.zip içinde "RXSR-FC_ACCESS_190805.frk" adlı güncelleme var. Fc ile neyi kast ediyor? Son güncelleme ise RXSR-FPORT_ACCESS_191107.frsk bunu içeriyor. Üstteki güncellemeyi de (RXSR-FC_ACCESS_190805.frk) yapmalı mıyım?
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 15 Oca 2020, 21:12

gökhan YANKI yazdı: 15 Oca 2020, 20:59 geçmiş olsun uart 6 olmaz hocam inverted(ters çevrilmiş) çünkü. uart3 ya da uart1 tx kullanmalısın. bind işleminin bağladığın portla bir ilgisi yok kullandığın protokolleri kontrol etmelisin.access firmware kurmaduysan alıcıya d16 kullan kumandada.
Bu Tx3 padini tamir imkanı var mıdır? İlerde ihtiyaç olması durumunda?
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 15 Oca 2020, 21:37

Zatoichi yazdı: 15 Oca 2020, 21:00 Alıcının sayfasındaki güncellemelere bakıyorum. Versiyonlar artarak değişiyor bu normal. Fakat zip dosyasının içine girip baktığımda farklı güncellemeler görünüyor. Ben en son güncellemeyi yükleyince hepsini yapmış oluyor muyum?

Mesela bu dosyanın FW-ACCESS-RECEIVERS-V1.1.3.zip içinde "RXSR-FC_ACCESS_190805.frk" adlı güncelleme var. Fc ile neyi kast ediyor? Son güncelleme ise RXSR-FPORT_ACCESS_191107.frsk bunu içeriyor. Üstteki güncellemeyi de (RXSR-FC_ACCESS_190805.frk) yapmalı mıyım?
kumanda neydi hocam? qx7 ise ACCST D16 FIRMWARE fport olan versiyonu kurmalısın. x9 lite ise access fport firmware kurabilirsin.

uart3 pad kakltı anladığım kadarıyla. pada gelen yolu hafifçe kazıyarak oraya tutturulabilir. ya da başka bir uart3 tx olabilir kartta ona da bakmak lazım.

Kullanıcı avatarı
Zatoichi
Mesajlar: 524
Kayıt: 24 Eyl 2019, 12:11
Ad Soyad: 1_sma_0
Konum: Ankara

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Zatoichi » 15 Oca 2020, 21:45

gökhan YANKI yazdı: 15 Oca 2020, 21:37
Zatoichi yazdı: 15 Oca 2020, 21:00 Alıcının sayfasındaki güncellemelere bakıyorum. Versiyonlar artarak değişiyor bu normal. Fakat zip dosyasının içine girip baktığımda farklı güncellemeler görünüyor. Ben en son güncellemeyi yükleyince hepsini yapmış oluyor muyum?

Mesela bu dosyanın FW-ACCESS-RECEIVERS-V1.1.3.zip içinde "RXSR-FC_ACCESS_190805.frk" adlı güncelleme var. Fc ile neyi kast ediyor? Son güncelleme ise RXSR-FPORT_ACCESS_191107.frsk bunu içeriyor. Üstteki güncellemeyi de (RXSR-FC_ACCESS_190805.frk) yapmalı mıyım?
kumanda neydi hocam? qx7 ise ACCST D16 FIRMWARE fport olan versiyonu kurmalısın. x9 lite ise access fport firmware kurabilirsin.

uart3 pad kakltı anladığım kadarıyla. pada gelen yolu hafifçe kazıyarak oraya tutturulabilir. ya da başka bir uart3 tx olabilir kartta ona da bakmak lazım.
Kumandam X9 lite pro. Tx1 e lehimledim kabloyu. Bind olmadı maalesef.
Dosya ekleri
P00115-214913.jpg
P00115-214923.jpg
Ne var, ne yok? El cevap! 10

Kullanıcı avatarı
gökhan YANKI
Mesajlar: 2390
Kayıt: 02 Şub 2019, 12:14
Ad Soyad: gökhan yankı

Re: Kontrol kartlarında bağlantılar nasıl yapılır?

Mesaj gönderen gökhan YANKI » 15 Oca 2020, 22:00









şunlara bak hocam

Cevapla

“Kontrol Kartları” sayfasına dön