Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Bu forum altında muhabbet ediyoruz.
Cevapla
urascmhryt
Mesajlar: 5
Kayıt: 12 Kas 2018, 20:44
Ad Soyad: Uras Cumhuriyet

Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen urascmhryt » 12 Kas 2018, 21:47

Herkese merhabalar. Uzun süredir dronelara ilgi duyuyorum ve bi süre önce de bir drone toplamaya karar verdim. Ancak malesef bazı noktalarda kararsızlıklar yaşıyorum. Açıkçası ilk defa drone toplayacağım için yüksek bir maliyet riskini kaldırmak adına bazı noktalardan feragat ettim ancak kafama yatacak ölçüde(sizin tavsiyelerinizin de doğrultusunda) bir drone yapabileceğimi anlarsam gerekli maliyeti karşılayarak bir takım yükseltmeler yapmak istiyorum. Dilerseniz düşüncelerimi ve kararsızlık yaşadığım noktaları sizlerle paylaşayım, her cevabınız için şimdiden ayrı ayrı teşekkürler.

Yapacağım drone ile herhangi bir yarışa katılma ihtimalimi düşük gördüğümden rang drone yapmaktan vazgeçtim. Ancak yaptığım araştırmalardan da izlediğim videolardan da bu tarzın beni daha az zorlayacağını da düşünüyorum bir yandan. Bu noktada droneumdan beklentilerim

1. En az 15-20 dk havada kalabilmesi
2.Asıl amacım aşırı olmasa da kaliteli denebilecek şekilde görüntü kaydı alabilme imkanını tanıması
3. Her ne kadar görüntü kaydı almak için yapacak olsam da, ilk aşamada Kamera, FPV gözlük, GPS gibi komponentler kullanmayı düşünmüyorum. Ancak daha sonradan, droneun performansından memnun kalırsam bu parçaları ekleyebilecek şekilde opsiyonlu bir drone toplamak istiyorum

Bu noktalarda size birkaç sorum var. Cevap verirseniz çok mutlu olur, bir de yanında tavsiyelerinizi de esirgemezseniz daha da çok mutlu olurum.

1.FPV Gözlüklerin bazılarında TF card girişi olduğunu gördüm. Görüntü kaydı almak istediğimde, kaliteli tek bir fpv kamera ve bu tarz bir gözlükle kaliteli bir kayıt alma şansım mümkün müdür? Yoksa bu özellik bambaşka şekillerde mi sağlanmaktadır?

2. 250lik, 300lük bir drone 15-20 dk havada kalabilir mi? Bu süre komponentler ekledikçe düşeceğini varsayacağımdan nasıl bir frame üstüne ne tarz komponentler kullanarak başlamalıyım.

3. Drone uçtuktan ve gerekli performansı sağladıktan sonra gerekli yükseltmeleri yapabilirim. Bu düşüncem çok sacma ve gereksiz midir? Direk bu özellikleri olan drone toplamak daha mantıklı ve az uğraştırıcı mı olacaktır? ( bu tercihimin asıl sebebi bir anda yüksel maliyet çıkartmamak için)

4. Hem gps hem kamera olmadan yapacağım drone u kullanmak (dikkatli kullandığım koşullarda) bana bir sıkıntı yaratır mı? ( sinyalin kaybolması bataryanın bitmesi gibi durumlarda) Eğer yaratırsa bunları aşmanın bir yolu var mıdır?

Şimdiden yazacağınız bütün cevaplar ve tavsiyeler için tekrar teşekkür ederim

Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Re: Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 12 Kas 2018, 22:18

Merhaba Uras Bey, hoş geldiniz.

15~20dk havada kalabilmek için en azından 7" pervaneli bir drone yapmak gerekir. Son zamanlarda 7" karbon fiber frameler meşhur olmaya başladı. Ancak fiyatlar çok yüksek. Bu yüzden F450 gibi plastik gövde kullanmanızı öneririm.

F450 gövde üzerine 2212 920KV motor yerleştirebilirsiniz. Üstüne bir de matek f405 kontrol kartı ve kaliteli 20a esc takarsanız bu haliyle yarım saate yakın havada kalabilirsiniz. Gövde üzerinde yeterince boş alan olduğu için daha sonradan aksiyon kamerası, fpv kamerası + vericisini çok kolay yerleştirebilirsiniz.

Sorularınıza gelecek olursak;
1 - FPV gözlüklerdeki tf kart girişleri görüntü kaydı için kullanılıyor. Ancak görüntülerin çözünürlüğü düşük olduğu için kaliteli bir kayıt ortaya çıkmıyor.

2 - 250~300'lük bir drone 15-20dk havada kalabilir. Örnek frame: http://bit.ly/2B2oyC4 Bu frame uzun menzilli uçuşlar için özel olarak üretilmiş. Çok hafif. Ancak gövde üzerinde yeterince yer yok. Bu yüzden aksiyon kamerasını yerleştirmek zor olabilir.

3 - Bizim kendi yaptığımız bu toplama dronlarda hiçbir parça bir diğeriyle çalışmak zorunda değil. Araç üzerindeki her parçayı daha sonra değiştirebilir, güncelleyebilirsiniz.

4 - Kamerası olmayan bir dronu kullanmak çok zordur. Ben bugüne kadar 15~20 farklı drone uçurmuş olmama rağmen kamera olmayınca hiçbir şey yapamıyorum.
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

urascmhryt
Mesajlar: 5
Kayıt: 12 Kas 2018, 20:44
Ad Soyad: Uras Cumhuriyet

Re: Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen urascmhryt » 12 Kas 2018, 22:30

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bir de benim gibi yeni başlayanlar için çektiğiniz videolar ve sizin kurduğunuzu düşündüğüm bu forum için, tabii forum için emek veren herkese teşekkürler.

F330 gövde videonuzu izlemiştim, frame sanırım benzer yani ben benzettim bu frame de de güç dağıtım kartı dediğiniz biçinde mi? Yani demek istediğim framein zeminini kullanıcaz sanırım yine. Bir soru daha sormak istiyorum. Kamera taktıktan sonra, gözlük ya da fpv monitör yerine, telefon ya da tabletleri montiör olarak kullanma şansımız var mıdır? Varsa maliyet gözlükten ya da monitörden çok mu fazla olur?

Ek olarak menzile dair sorular sormak istiyorum. Kumandanın ve kullanırsam fpvnin dışında, herhangi bir komponentin menzile etkisi var mıdır? Birde yazdığım koşullarda pil olarak ne tavsiye edersiniz.

Teşekkürler

Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Re: Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 12 Kas 2018, 23:09

Hocam telefondan/tabletten görüntü alabilmek için fpv otg cihazlarını kullanmak gerekiyor. Kullandığım gövdenin orta kısmı aynı zamanda PDB (güç dağıtım kartı) görevini görüyor.

Ben hiç menzili test etmedim. Menzil kullanılan kumanda+alıcıya göre değişiyor. Elimde FrSky Taranis X-Lite kumanda ve XM+ alıcı bulunuyor. Bu ikili ile 1 mile kadar uzaklaşabilirim. Kumandalara takılan düşük frekanslı verici modülleriyle menzil çok daha artırılabiliyor. Görüntü menzili için ise yine durum kullanılan parçalara bağlı. 30$ civarına bulunabilen AKK markalı 1200mw vericiler ile 2~3km ya da daha fazlasına ulaşılabiliyor. Bu ikisi dışında diğer parçaların menzile bir etkisi bulunmuyor. Tabi antenlerin doğru konumlandırılması da gerekiyor.

Batarya kullanılan aracın kaldırma kuvvetine bağlı. Eğer benim yaptığım gibi 330mm bir drone yaparsanız 3000~4000mah arası kaliteli bir batarya ile 15dk uçabilirsiniz. F450 (450mm) için ise 4500~5000 arası kaliteli bir bataryayla 20dk uçabilirsiniz.
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

Kullanıcı avatarı
BarisB
Mesajlar: 3409
Kayıt: 29 Mar 2018, 03:12
Ad Soyad: Barış B.
Konum: İstanbul

Re: Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen BarisB » 13 Kas 2018, 00:30

İki ayrı menzil hesaplamalısınız. Biri kumanda menziliniz, diğeri görüntü menziliniz.

Fpv görüntüyü büyük ihtimalle 5.8g üzerinden alacağınız için, menzilden çok uçuş ve saha şartları ile ilgilenmelisiniz. Çünkü saha ve diğer şartlar menzilinizi aşırı etkiler. Örneğin, bir gün elinizdeki kurulum ile 2 km uzaklıktan rahatlıkla net görüntü alabiliyorken, ertesi gün, farklı bir lokasyondaki uçuşta 250 metrede görüntüyü kaybedebilirsiniz. 5.8g sistemler sinyal blokajcılarına aşırı duyarlıdır. Nedir bunlar; kumanda ile alıcının birbirini direk göremediği tüm durumlar, araya giren ağaçlar, binalar, tepeler, metal objeler, radyo/cep telefonu/tv alıcı-vericileri, yüksek gerilim hatları, bulutlu/yağışlı/kapalı/rüzgarlı havalar, yanlış anten seçimleri vb. Bu tip blokajlara maruz kaldığında ciddi parazitlenme yaşayabileceğiniz gibi, doğrudan görüntüyü kaybedebilirsiniz de.

Dolayısıyla 5.8g'yi, dji gibi wireless görüntü alışverişi yapan özel yapım sistemler ile karşılaştırmayın. Sinyalin farklı bir yapısı vardır ve buna alışmak gerekir.

Bir de kumanda için 900mhz protokolü var. Bu protokol yeni sayılır. Amerika dışındaki tüm bölgelerde uygulanan frekans sınırlamalarından dolayı ülkemizde düşük güçte çalıştırılması gerekecek gibi görünüyor ki bu durum da telemetry imkanını ortadan kaldırdığı gibi, bir de üstüne 900mhz'nin sunduğu asıl menzil avantajlarını da minimuma indiriyor gibi görünüyor.

Ben bir 900mhz alıcı verici ısmarladım. Testlerini yapacağım. Sonuçları ben de merak ediyorum.
I didn't come to this world. I came out of it, like a wave from an ocean.
https://www.youtube.com/user/darkformify

Kullanıcı avatarı
Gökhan Bora
Mesajlar: 1068
Kayıt: 25 Mar 2018, 01:17
Ad Soyad: Gökhan Bora
Konum: Kırşehir

Re: Tanışma, Kararsızlık, Tavsiye beklentisi

Mesaj gönderen Gökhan Bora » 13 Kas 2018, 01:41

Çok küçük bir özet ekleyeyim.

Frekans ile dalga boyu ters orantılı olduğu için frekans arttıkça dalga boyu düşüyor ve düşük dalga boyu ile yapılan yayınların engellere çarpıp yansıması daha olası oluyor. Eski FM/AM radyoları hatırlayın. AM radyolar ile dünyanın öbür ucuna yayın yapmanız çok olasıyken ses kalitesi çok düşük oluyordu. Birkaç liralık maaliyetle yapılabilecek bir FM verici ile şehrin diğer ucuna sinyal taşıyabilirsiniz. Ancak fm üzerinden görüntü aktaramazsınız. Çünkü frekansın azalması aynı zamanda taşınabilecek veriyi de düşürüyor. Yani; frekansın düşmesi menzili artıyorken taşınabilecek veriyi azaltıyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak, eğer uzun menzil istiyorsanız, mümkün olduğunca düşük frekanslı vericileri (hem fpv hem kumanda için) tercih edin.

Ek olarak, düşük frekans aynı zamanda frekans aralığının da düşmesine neden olduğu için devletler tarafından kullanımı kısıtlanabiliyor. Bu yüzden düşük frekanslı bir verici kullanacaksanız yasal kullanım haklarını da araştırın. Örneğin 30-300mhz aralığında bir fpv vericisi kullanırsanız uçuş yaptığınız yerdeki insanların tv izlemelerine engel olabilirsiniz.
Ödev yaptırmak isteyenlerden çok fazla mesaj geldiği için özel mesaj kutuma bakamıyorum.

Cevapla

“Muhabbet, Tanışma, Duyuru...” sayfasına dön