Şu ana kadar öğrendiklerim aşağıdaki gibidir;
1) IO-1 girişinde GND ve 5V dışında; 6 bağlantı daha var. PWM alıcı kullanılmazsa CH1/2/5/6 girişleri IO (INPUT/OUTPUT) girişi olarak kullanılabilir. GPIO (General Purpose Input/Output) için kullanılabilir. CH1/2/5/6 bağlantıları, tek kablo üzerinden haberleşme yapan PPM veya SBUS gibi haberleşme sistemleri kullanılan radyo düzenekleri ile boş portlar haline gelmiş oluyor. Bu durumda programlama ile genel amaçlı sensör vb ekipman bağlantılarında kullanılabiliyor.
2) IO-2 eğer PWM alıcı kullanılmıyorsa, bu durumda CH3/4/7/8 GPIO olarak kullanılabiliyor. Yani kart üzerinde ayrı bir GPIO olmuş oluyor. Mesela, Sonar sensörü bağlamak mümkün olabiliecek. SBUS tipi alıcı bağlantılarında veri transferi CH3 üzerinden yapılamakta olup, bu durumda IO-2 AURT3 haline gelmiş olyor. CH 7/8 üzerinden sonar sensör bağlantısı yapmak mümkün hale geliyor. Ayrıca, Pil voltaj bilgisi ve alıcı sinyal gücü bilgilerini de ADC_1/2 bağlantılarından alınabiliyor. Ancak bu ADC_1/2 yi alıcıya mı, yoksa benim Radiolink PRM-02 telemetry ye mi bağlayacam bunu çözemedim.
Bu durumda IO-1 ve IO-2 ile yapılabilecek bağlantılar;
3) Anladığım kadarıyla GPS i de UART2 ye bağlamam gerek.
Örnek bulduğum aşağıdaki resim benim GPS. Ama kablolar yanlış bağlanmış... Kırmızı ve siyah belli, Turuncu=RX, Mavi=RX
4)Son olarak da I2Cportu var, Bu port benim PRM-02 adlı radiolink telemetry modülünü bağlayacağım yer.
Burada öncelikle I2C girişini açıklamak istiyorum. I2C yani Inter-integrated Circuit, UART daha daha gelişmiş bir haberleşme protokolüdür. İki çeşit sinyal içerir. SCL = clock signal ve SDA = data signal. Bir çok telemetry modül bu sinyal türü üzerinden çalışmaktadır. PRM-02 üzerinde görünen GND/SDA/SCL/VCC bağlantısı da R9DS veya R12DS alıcıların bağlanacağı bu modül üzerindeki I2C portudur. Dİğer taraf ta uçuş kontrolcüsü üzerine bağlanacak port.
Buradaki TX ve RX SoftSerial TX ve RX bağlantısına bağlanması gerekiyor. Burada kart I2C portu üzerinde TX ve RX in SDA ya mı yoksa SCL ye mi, hangisinin hangisine bağlanması gerektiğini tespit etmem gerekiyor. Ya da SBUS kullanacağım için, boşta kalıp GPIO olan bir port üzerinden burayı RX ve TX olarak tanımlamam gerekiyor. Bunu da Cleanflight üzerinden INAV protokolü kullanarak yapmam gerekecek.
İşte benim anlayıp, bulabildiklerim bunlar. Eğer yanlış değilsem, bağlantıların hepsini çözmüş oldum. Tabi bir de bunun PC üzerindeki Cleanflight kısmı var, hele kart elime bi gelsin, o bölümü de inceleyeceğim.
Gökhan hocam, özellikle senin büyük yardımına ihtiyacım var bu pek bilinmeyen kartı düzgün kullanabilmek için, yorumlarını rica ediyorum.